Ученици Училища

Родители си правят сами ясла за децата

Родители са напът да си наемат помещение и персонал, за да поставят началото на своя детска ясла.

Целта на кооператива е да осигури грижа за хлапетата, която е алтернатива на традиционните заведения за малчуганите до 3 г.

По подобен начин, чрез свободно сдружаване на семейства, в Пловдив преди години бе създадено Домашно училище. Ако сега наново сработи идеята да се осигури по-близка до семейната среда по примера от Западна Европа, това ще е първа такава форма за деца на възраст от година и половина нагоре. Зад нея отново стои Родителски кооператив, но различна общност от тази, която си направи Домашно училище.

Двигател на начинанието за детска ясла е Красимира Йовчева, която е живяла известно време в Германия. Още тогава проявила интерес към отглеждането на деца, различно от институционалното обгрижване в България. По онова време обаче тя не била още майка. Днес вече живее в България,  дъщеря ѝ е на година и 3 месеца и наближава времето Красимира да се върне на работа. Това пак поставило на дневен ред въпроса кой и как ще се грижи за хлапето.

Детските заведения  имат лоша слава в кръга от хора, с които общуваме ​-липса на правила, груби лели, неглижиране на децата, изброява Красимира мотивите на родителите да търсят друг вариант за своите хлапета. Някои от тях имат личен опит с първото си дете. Други са чували истории от познати -например как плачещ малчуган е бил пращан да стои самичък в друга стая, за да разбере кой командва и как трябва да се държи.

Идеята за друг тип ясла, която да се направи и поддържа от семействата, се родила преди година и половина. До момента около нея са се обединили 8 семейства, като се търсят още 4 – идеята е за група от 12 деца на възраст от година и половина до 3 г.

Още от началото на майчинството си знаех, че няма да избера стандартната ясла и градина за моето дете, разказва Красимира. Подобно на други майки от кооператива, първо проучила какво предлагат частните заведения. Таксите между 400 и 600 лева бързо ги отказали. Така дошла идеята родителите да се сдружат сами, всеки да участва с първоначална инвестиция, да се подбере доверен персонал и после родителите да си поделят разходите за издръжката.

Намеренията са яслата на кооператива да отвори на 1 юни, като грижите за децата се поемат на две смени, във всяка по двама учители. Родителите не търсят непременно педагози, а хора с опит с деца на такава крехка възраст. Постепенно се насочили към вариант един възпитател и едно медицинско лице. През февруари се провеждат срещи с кандидатите, за да се спрат родителите на тези, които считат за най-подходящи.

Идеята е децата да са сред връстници в по-близка до семейната среда, да са по-малко на брой в група, по-малко да боледуват, казва Красимира Йовчева. Към момента на старта ще се приемат хлапета, които са на възраст между година и половина и 2 г., за да няма твърде големи разлики между тях.

Яслата на кооператива ще избегне проблема със сборните групи в общинските детски заведения. Освен това ще е позволено родителят да прекарва в групата колкото време поиска – особено в началото, докато малчуганите се адаптират.

По 500 лв. първоначална инвестиция

В момента се търси помещение за бъдещата детска ясла на Родителския кооператив. Идеята да е къща с двор отпаднала заради високите наеми и по- скоро в момента се мисли за апартамент с голям хол и две спални, във всяка от които да могат да се сложат по 6 легълца. Разчетите сочат, че всяко семейство ще трябва да участва с първоначална инвестиция от около 500 лева, за да се обзаведат помещенията. Сметките показват, че после месечна такса от около 300 лева ще позволи да се плащат заплатите и режийните. За храненето родителите смятат да ползват детските кухни, от които майките взимат храна. В този случай обаче тя ще се взима от персонала, който е втора смяна на работа.

Семействата споделят общ мироглед

Родителският кооператив обединява семейства с различен профил и разнообразни професии. Има само две двойки, които ще пратят в детската ясла от нов тип своето второ дете. Останалите търсят алтернативна грижа за първия си наследник.

От зараждането на идеята до сега ситуацията е много динамична – кооперативът стартирал с 5 семейства, като впоследствие всички се отказали. Събрали се нови 5, от които 2 се оттеглили. Останалите 3 привлекли още съмишленици.

Трудно е, защото тепърва се опознаваме и стиковаме, казва Красимира Йовчева. Затова опорна точка е фамилиите да имат сродни разбирания за това как трябва да се отглежда и възпитава дете в ранното детство. Кооперативът държи на задължителните ваксини. И в крачка отработва различия по отношение на това да се извеждат ли децата, когато е по-студено, както и по други въпроси, които предизвикват разнобой в мненията.

Участниците в кооператива са постигнали и разпределяне помежду си на ангажиментите по подготовката на яслата​ – едни се срещат с кандидатите за работа, други сноват по агенции за недвижими имоти да намерят подходящ апартамент с детска площадка в близост, вещите във  финансите пресмятат как да излезе сметката. Професионалният опит на Красимира също много помага. Тя е завършила счетоводство и продължила с магистратура в Берлин. Завръщайки се в родината, плановете ѝ били да се занимава с финансови анализи и да движи различни проекти. Тъй като не намерила подходяща реализация, отишла в София. Така се изправила пред предизвикателството на връзка, в която единият партньор пътува. И понеже това не може да продължава вечно, когато възникнала необходимостта единият от двамата да се премести, Красимира събрала багажа и се установила под тепетата. Съпругът ѝ е бизнесмен и по-трудно прави резки промени, а за нейната работа стига един лаптоп, обяснява младата майка.

По думите ѝ, в София по-лесно се намират възможности за алтернативна грижа за деца в различни възрасти. Там вече има около 10 различни родителски общности, като са създали и своя Асоциация на родителските кооперативи.

Източник: marica.bg