Училища

Родители се събраха на протест пред СМГ в подкрепа на директора

Не стихва напрежението в Софийската математическа гимназия. И днес там има протест, но за първи път се събират родители на ученици, които застават в подкрепа на директора на гимназията Антони Стоянов. Родителите нарекоха Стоянов добър учител и добър директор. Те носиха плакати с надписи „Вън бюрократите от МОН!“, „Искаме Стоянов!“, „Не ни пипайте директора!“, чуха се и скандирания „Кастрева – оставка“.

Събралите се се заканиха да не допуснат Антони Стоянов да бъде уволнен и да протестират всеки ден пред Столичното управление по образование. Част от надоволните влязоха на среща с началника на управлението Ваня Кастрева, предаде БНР.

Вчера Кастрева съобщи, че са установени над 15 сериозни нарушения в гимназията, за които Антони Стоянов трябва да даде писмени обяснения в рамките на три дни. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева, каза, че министерството ще вземе решение за директора до края на седмицата.

Междувременно, Министерски съвет разпореди проверка, която да бъде направена от Министерство на образованието и съответните органи от Столична община на две учителки от СМГ. Едната от тях е Петя Тодорова, която днес в bTV обяви, че трябва да бъде възстановена като преподавател там, след като бе освободена от директорът Антони Стоянов. Друга е Румяна Краджова. Срещу тях има сигнал, че от години се намират в конфликт на интереси като учителки, а в същото време и като членове Съвета на настоятелите.

Те са довели до ощетяването на СМГ със средствата, които би трябвало идват от курсовете към гимназията. Двете преподавателки-настоятелки решавали кой да води уроците и как да се разпределят парите.

Източник: novini.bg