Ученици Училища

Родители се оплакаха от прикриване на случай на хепатит А в столично училище

Притеснени родители сигнализираха за пореден случай на заразен от Хепатит А в столичното 54-то училище „Иван рилски”.

Става въпрос за болен учител на начален курс. Родителите твърдят, че ръководството на учебното заведение не ги е уведомило навреме.

Директорката на училището – Соня Василева, твърди, че в момента, в който здравните служби са потвърдили, че става въпрос за хепатит А, училището е взело мерки за дезинфекция и е уведомило личните лекари на всички деца от II клас, които са контактували със заразената учителка. Родителите обаче твърдят, че в училището не се почиства добре, а мерки са взети, когато станало ясно, че ще има телевизионен репортаж.

Хепатит А има в цяла София и то целогодишно, обяви д-р Костадинка Пачаръзова, директор на дирекция „Медицински дейности“ при Столична регионална здравна инспекция (РЗИ). По нейна информация няма регистриран случай на заразен ученик от 54-то училище. На изследване подлежат само децата, които са били в контакт с болната учителка, уточни тя.

В над 20 столични училища и детски градини е имало болни от хепатит А в периода 5 юли – 5 ноември, съобщиха миналата седмица от Министерството на здравеопазването.

С хепатит А са заразени общо 153-ма души, от които 144 са деца на възраст между 2 и 16 години.

Източник: btvnovinite.bg