Ученици

Родители се обявиха срещу новия формат на малките матури

Недоволство сред родители на бъдещи седмокласници. Те се обявяват срещу новия формат на така наречените „малки матури“, който влиза в сила догодина. Основното притеснение на родителите е, че според тях обемът на изпитния материал е тройно по-голям.

Наесен Ралица Въжарова ще бъде в 7 клас. Според промените, тя трябва да държи изпит по литература върху материала от 5, 6 и 7 клас.  „Доста нови неща като граматика учим и доста нови произведения, които очевидно трябва да знаем. Аз не мога да запомня всички тези произведения”, категорична е тя.

Майка ѝ Илиана също е притеснена.  Очаква да похарчи около 1600-1700 лева за допълнителна подготовка. „Нас ни притеснява и допълнителния материал, и стрес за децата – не стига, че по принцип е много, ами сега ще е и още повече.”

При новия изпит децата вече няма да пишат теза, а така наречената „характеристика на литературен герой ”.

„Това означава, че децата трябва да наизустят всички изучавани герои с техните характеристики, за да може да пишат върху него, който и да се падне. Новият формат прилича на ДЗИ”, смята Траяна Кайрякова, родител.

Според учители обаче, това няма да повлияе успеха на детето, ако то е учило през годините. „Нека си го кажем честно- тези родители, които претендират за отлични оценки, ги претендират само в 7 клас. Това означава ли, че тези деца не трябва да учат материала от пети и шести клас”, попита учителката Цветанка Тонева.

Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че трябва да се направи така, че децата да имат нови компетентности –  способност за мислене, дигиталност, креативност.

Родители настояват промените да влязат в сила за бъдещите петокласници, които в следващите три години ще имат време да се подготвят за изпита. Освен за седмокласниците се променя и форматът на малките матури за четвъртокласниците.

Източник: btvnovinite.bg