Родители се обявиха срещу новия формат на малките матури

Родители се обявиха срещу новия формат на малките матури

Недоволство сред родители на бъдещи седмокласници. Те се обявяват срещу новия формат на така наречените “малки матури”, който влиза в сила догодина. Основното притеснение на родителите е, че според тях обемът на изпитния материал е тройно по-голям.

Наесен Ралица Въжарова ще бъде в 7 клас. Според промените, тя трябва да държи изпит по литература върху материала от 5, 6 и 7 клас.  „Доста нови неща като граматика учим и доста нови произведения, които очевидно трябва да знаем. Аз не мога да запомня всички тези произведения”, категорична е тя.

Майка ѝ Илиана също е притеснена.  Очаква да похарчи около 1600-1700 лева за допълнителна подготовка. „Нас ни притеснява и допълнителния материал, и стрес за децата – не стига, че по принцип е много, ами сега ще е и още повече.”

При новия изпит децата вече няма да пишат теза, а така наречената „характеристика на литературен герой ”.

„Това означава, че децата трябва да наизустят всички изучавани герои с техните характеристики, за да може да пишат върху него, който и да се падне. Новият формат прилича на ДЗИ”, смята Траяна Кайрякова, родител.

Според учители обаче, това няма да повлияе успеха на детето, ако то е учило през годините. „Нека си го кажем честно- тези родители, които претендират за отлични оценки, ги претендират само в 7 клас. Това означава ли, че тези деца не трябва да учат материала от пети и шести клас”, попита учителката Цветанка Тонева.

Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че трябва да се направи така, че децата да имат нови компетентности –  способност за мислене, дигиталност, креативност.

Родители настояват промените да влязат в сила за бъдещите петокласници, които в следващите три години ще имат време да се подготвят за изпита. Освен за седмокласниците се променя и форматът на малките матури за четвъртокласниците.

Източник: btvnovinite.bg

Коментари във Facebook