Ученици Училища

Родители против по-големия брой професионални паралелки след 7 клас

Напрежение около приема след седми клас. Училища в страната не могат да задържат учениците си заради намаляване на местата.

Според родители и директори причината е в новата политика на просветното министерство да увеличава професионалните паралелки за сметка на профилираните.

Седмокласниците в училище ”Климент Охридски” в Троян са 78. Не всички обаче ще могат да продължат образованието си там. Причината е, че директорът е поискал три хуманитарни паралелки за следващата учебна година, а одобрените са само две. Така за родителите на бъдещи осмокласници остава вариант да запишат детето си в професионална гимназия. Те изпратиха и писмо до просветното министерство с въпросите: „Как да накараш детето си да стане стругар, при положение че то иска да стане историк?“ и „Как да обясниш на дете, чиято мечта е да е учител, че трябва да стане шивачка?“.

„Аз, като директор, не знам в следващите години дали няма да ми се наложи да правя само професионални паралелки. В този случай гимназията трябва да е професионална”, заяви Иванка Цекова.

Подобен казус възниква и в други гимназии в страната. Учители и родители от Пловдив започнаха петиция срещу намеренията да се свие приемът в хуманитарната гимназия. Заради възникналото напрежение, от Министерството на образованието направиха компромис и поне още година паралелките остават същия брой.

Петиция стартираха и в Добрич, също в защита на паралелка пред закриване във Финансово-стопанската гимназия. Усилията остават без резултат. От Регионалното управление на образованието свиват приема от четири на три паралелки.

„Регионалните управления работят в посока да се реализира политиката на министерството, да се увеличават паралелките с прием в професионални гимназии и средните училища, които реализират професионална подготовка”, заяви Соня Мелоян от Министерството на образованието и науката.

Това се налагало заради нарастващата нужда на пазара на труда от кадри с професионално образование. Заради недоволството, преди дни от просветното ведомство решиха да направят изключение и да позволят на училището в Троян все пак да сформира желаните три паралелки.

През следващата учебна година у нас се планират повече паралелки, предлагащи професионално обучение в учебните заведения.

Източник: nova.bg