Ученици

Родители: По един учебник на предмет и в електронен вид – евтин е и не тежи

По един учебник за всеки отделен предмет, който да има възможност да се сваля в електронен вид от Интернет, както и фиксирана максимална цена, искат родители на ученици, които са се обединили в група под наименование „Българското училище през XXI век“.

Темата с учебниците е една от многото дискусии, които водят повече от 2 000 участници в групата.

Според родителите, не е нормално по предмет да има по три варианта за учабник, горните класове, където новата учебна програма и законовото ограничение на броя на изданията не са били в сила, вариантите може да са и десет, пише „Телеграф“.

Според тях на книжните издания трябва да им бъде фиксирана максимална цена, която да не надхвърля 10 лв.

Същият вестник алармира и за друг проблем, пред който се изправят малките ученици и техните родители. Децата са принудени да мъкнат всекидневно чанти с тегло нерядко до 10 килограма.

„Дъщеря ми е в пети клас. Всеки ден носи тежката чанта, а когато има физическо и още една торбичка с екип. Решение на проблема има – шкафчета за всеки ученик, в които той да държи пособията, тетрадките и учебниците си. Децата в Германия например носят малък класьор, обикновено с меки корици в размер А4 или А5. В него се слагат листове. Учениците не носят тетрадка за работа в клас и за домашна работа. Това решение спестява може би около 30 до 50 % от тежестта на чантите“, разказва пред изданието майка.