Мнения

Родители: По-добре е децата да пушат марихуана, а не цигари

Има родители, които смятат, че е по-добре епизодично децата да пушат марихуана, а не цигари, защото е по-безвредна от тютюневи цигари, сочи доклад на Общинския съвет по наркотични вещества във ВеликоТърново. Според специалистите това е тревожен факт, тъй като и двата вида пушене са вредни за здравето. От друга страна намалява употребата на хероин за сметка на увеличените амфетамини, особено сред по-младите хора. Абсолютно безконтролно е и пушенето на наргиле сред тийнейджърите, а има родители, които ги поощряват и дори пушат заедно с децата си.

Постоянно пада възрастовата граница на употребяващите наркотици, има дори 10-11-годишни деца. Засилва се бягството и отпадането от училище, рисковото сексуално поведение, криминалните прояви. През м.г. специалистите от Превантивния център по наркомании са имали и случай на зависимо към хазарта дете. Последните години хит си остава дизайнерската дрога, която е по-евтина, но може да се поръча и по интернет. Тя има най-различни варианти, които могат да се приготвят и вкъщи.

Според Ивана Колева, председател на Превантивния център, трудно се работи с родители по този проблем, макар да има опитни специалисти. Родители не искат да признаят открито, че децата им употребяват дрога. Посещават Превантивния център няколко пъти, а после се отказват. Семействата търсят помощ от нас по какви ли не проблеми с децата – анорексия, булимия и др. Обърнали сме се на консултанти за всичко, но нашата работа не е такава. Целта ни е превенция за употребата на наркотици. Затова, ако родителите забележат при децата си тревожни явления, като бягства от училище, раздразнителност, кражба на пари и вещи от дома и др., нека ни потърсят и споделят открито за опасенията си, апелира Колева.

По превенцията специалистите работят с всички училища, провеждат семинари с учители и медицински работници, а т.г. и с директори. Имаме намерение да включим и доброволци в семинарите, тъй като има желаещи. Това са обикновено студенти по психология, посочи Колева. По време на заседанието на общинската здравна комисия възникна и предложение по темата с наркотиците да бъдат обучени и охранителите в дискотеките. Съветници дадоха идея за изработване на регистър на младежите, които употребяват дрога. Д-р Валентин Точков заяви, че лекарите се сблъскват често с наркомани, но какво се случва след това? Детоксикират ги и след това без контрол пак са на улицата.

Източник: dnesbg.com