Училища

Родители плащат храната на първокласници

В пловдивското село Брано поле родители събират по 2.50 лв на ден, за храна на децата в първи клас, които прекарват целия си ден в училище. Грижата за това по принцип е на държавата, но от община Родопи са обявили, че не са получили парите по това перо и затова родителите трябва да се погрижат за изхранването на първолаците.

Това е обявила пред „Монитор“ майка на едно от децата. Собствена проверка на родителите обаче показла, че за делегирани бюджети държавата е изплатила над 18 000 лв на общината. За тях остава загадка защо до училището в Брано поле не са стигнали парите.

„Отначало беше обещанието на директорката, че всичко ще е наред до средата на октомври, после стана края на месеца. Все още няма никакво развитие. Децата карат на сандвичи вече близо два месеца откакто е започнала учебната година“, споделя майката, пожелала анонимност.

Родителите са притеснени, че недотам здравословната храна, както и липсата на всякакъв режим може да доведе до здравословни проблеми на малчуганите.

Те уточняват, че подобен проблем има и в основното училище в съседното село Белащица. Опитите на журналисти от вестника да се свържат с кмета на Родопи Йордан Шишков не са сполучили и все още никой не разполага с адекватен коментар по случая.