Мнения

Родители: Парите за шкафчета няма да достигнат до малките училища

Темата за тежестта на ученическите раници отново е актуална след новите предложения от Министерството на образованието, които предвиждат шкафчета в училищата. Ще стигнат ли близо 3 милиона лева за всички училища в страната? Според препоръките на здравното министерство раницата трябва да е до 15% от теглото на ученика. Така например при деца на 8 г. раницата трябва да тежи около 4 кг.

„Не бива в класната стая да се носят помагала, които не се използват. Ако в даден час се ползва само учебната тетрадка, дори учебникът не е необходим”, коментира в студиото на bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. „Изпратихме писма до регионалните управления, за да бъдат разпространени до директорите на образователните институции, с което казваме, че в часа трябва да се използват единствено и само одобрените учебници и учебни комплекти от Министерството на образованието и науката”, допълни тя.

Сумата за шкафчета за учениците от от I до VII клас е 2,9 млн. лева. Могат да бъдат осигурени около 200 000 шкафчета, като идеята е, че всяко училище може да кандидатства. Предвидено е училищата да участват и със съфинансиране, разясни Михайлова.

Васил Николов от гражданска инциатива „За качествена и иновативна образователна система” разкритикува начина, по който ще се прилага взетото решение. Едно от  най-важните неща, с които не е съгласен, е критерият, по който ще бъдат класирани училищата. „Пак се дава предимство на едно голямо училище с по-голям бюджет да има възможност да съфинансира. Малките училища, които нямат така или иначе никакви пари, в крайна сметка не могат да си позволят”, отбеляза той. „Настояваме да има разписана стратегия, ясно е, че тези шкафчета не може да са панацея, която ще реши проблема с раниците. Трябва да се приложат повече мерки”, категоричен е Николов.

Според Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София, предвидената сума е малка, но като първа крачка е много добър ход. Малките училища имат по-голям проблем и трябва да бъдат подпомогнати, призна той. „Успешен вариант, който се опитах да приложа в училището за V и VII клас, e с блоково разположение на учебните предмети. Вторият срок те нямат 7 различни предмета, а 3”, обясни Стаматов, като така по думите му  ученическите раници ще се олекотят с 50-60%.

Двете деца на Ива Блъскова – близнаците Лора и Даниел, учат в четвърти клас. Една от раниците обаче е на гърба на Ива, за да помогне на 10-годишната си дъщеря. „Един път измерих колко тежи раницата и беше 8 килограма, може би е било в дните, в които имат повече часове. При нея има леко изкрияване и затова сме по-внимателни и гледаме да остави каквото може вкъщи”, обяснява майката.

Най-натовареният ден в програмата на децата е понеделник, когато чантите са буквално препълнени. Затова в класните стаи на най-малките в столичното 119-о има и дървени шкафчета. Още преди няколко години ръководството на училището събира пари от родителите и купуват дървени шкафчета за децата. Признават, че парите в бюджета не стигат, затова всяко семейство се включва с 30 лева. „До това решение се стигна след съвместен диалог, защото за толкова малки деца не е добре да носят толкова тежки раници”, посочи зам.-директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Симеон Ангелов.

Междувременно родителите правят всичко възможно да разтоварят чантите. С помоща на този кантар направихме експеримент – проверихме колко тежат Лори и Дани и каква е тежестта на техните раници и дали могат да се справят с тази тежест всеки ден, без това да е опасно за здравето им. Какво ще покаже кантара, проверяваме с майка им Ива. Дани тежи 44,8 кг, а заедно с раницата е 49,2 кг, или тежестта на раницата е под 5 кг. Лора е чувствително по-лека, с цели 12 килограма, но носи толкова, колкото и брат си. Раницата ѝ обаче в някои дни от седмицата е много повече от 5 килограма.

За часа по математика децата носят пълен комплект от различни материали.  „Учебник по математика, учебна тетрадка, лична тетрадка и сборник по математика, като отбелязвам, че сборникът не е задължително да се носи всеки ден, а само в дните, когато се работи с него или има зададена допълнителна домашна работа по него”, разясни началният учител Емилия Палмаркова. Според нея много рядко обаче родителите и децата оставят учебници в шкафчетата. Те се използват основно за спортните екипи и материалите по рисуване.

„Според мен вариантът с електронните учебници е много добър, тъй като тогава няма да има нужда да се носят учебници от вкъщи. Ще могат да работят по електронния учебник”, смята Ива Блъскова.

В основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Балчик учат близо 180 деца. Жанина има свое шкафче, но смята, че такива трябва да има във всяка стая.  Според  директора бюджетът на училището не позволява сами да купят още шкафове. Затова разчитат на образователното министерство.„Ако става въпрос за много минимален бюджет или част от него – да, но като цяло едно въвеждане масово на оборудването специално за нас ще бъде непосилно, тъй като нашият бюджет не е от много големите”, коментира директорът на училището Станислав Николов.

Родители обаче са скептични, че само шкафчетата ще облекчат тежестта на ученическите раници.

Източник: btvnovinite.bg