Ученици

Родители организират надбягване за възрастни, но с ученически раници

Родители и ученици канят учители, директори на училища, директори на агенции, депутати, министъра на образованието, политици на надбягване с раници, съобщиха родителите. Но не с какви да е раници, а с ученически. От онези 6, 7, 8-килограмовите, които носят децата всеки учебен ден.

Надбягването под надслов „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко“ ще се състои в няколко града на страната на 3 декември, неделя, в 11 часа.

Проблемът с тежестта на ученическите раници стои нерешен поредна учебна година. Над 150 хиляди ученици от 5-и до 7-и клас са най-засегнати от тежките раници. Децата имат по 6-7 учебни часа на ден и носят учебник, тетрадка, а понякога и помагало за всеки час. Допълнително в някои дни носят спортен екип и материали за рисуване. Така товарът върху детското тяло средно е между 6 и 8 кг. всеки учебен ден.

„За да не навреди раницата на костната структура на детето, тя трябва да е не повече от 10% от тежестта на детето“, каза пред „Детски Дневник“ кинезитерапевтът Мария Цветкова. Няма доказана пряка зависимост между гръбначните изкривявания при децата и тежките училищни раници. За Мария Цветкова обаче това е неоспоримо така.

Темата наскоро стана актуална отново, след като петокласничка подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница. В момента в България няма нормативи, които да определят теглото на ученическата чанта. Проблемът съществува от години и не получава решение въпреки периодичните инициативи на неправителствени организации и родители. Миналата година тогавашният зам.-министър на образованието Диан Стаматов препоръча на родителите на най-малките ученици да купуват леки раници на колелца и да оставят всички възможни помагала в училище, докато бъдат въведени масово електронните учебници, които ще облекчат теглото на ученическите раници.

От 1-и до 4-и клас в повечето училища има шкафчета, в които децата оставят част от учебниците и необходимите материали. Такива шкафчета обаче няма за децата от 5-и до 12-и клас.

„С цел да стимулираме чуваемостта, разбирането и съпричастността каним представителите на компетентните институции да се поставят на мястото на децата и да нарамят техните раници. Надяваме се, че ако всеки възрастен на отговорна позиция потича поне 5 минути с ученическа раница на гръб, ще погледне на проблема с други очи. Така и решенията могат да дойдат по-лесно“, пишат организаторите.

Събитието ще се състои от 11 часа в следните градове:

София – в Южния парк, вход от бул. „Витоша“.
Пловдив – на площад „Централен“;
Варна – на входа на Морската градина до Фестивален и конгресен център;
Бургас – пред часовника на улиците „Богориди“ и „Александровска“.
Видин – в СУ „Цар Симеон Велики“.

Покани са изпратени до министъра на образованието, до началника на РУО – София-град, до председателя на Комисията по образование към Народното събрание, до Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, до председателя на Държавната агенция за закрила на детето и до националния омбудсман.

Източник: dnevnik.bg