Училища

Родители обвиняват настоятелството на СМГ в злоупотреби

Повече от 1 милион годишно. Толкова събира училищното настоятелство на Столичната математическа гимназия (СМГ). Парите идват от платени курсове. Само няколко души от това настоятелство обаче знаят къде отиват и за какво се използват парите. Останалите членове на настоятелство се опасяват, че за последните 4 години са изчезнали поне 400 000 лева.

Най-добрият отбор по математика в света се завърна от Олимпиада във Филипините преди броени дни. Шампионите са ученици на Софийската математическа гимназия. За да могат малките ни надежди да се развиват и да печелят награди, финансово помага училищното настоятелство. Или поне така би трябвало.

Курсовете по математика в СМГ са едни от най-добрите в страната. След като се плати на преподавателите и се покрият текущите разходи, какво се случва с останалата част от този един милион лева, никои, освен ръководството, не знае. Дори родителите. Станали редови членове на настоятелството само, за да разберат крадат ли се парите на техните деца.

Владимир Ненчев е бивш директор на гимназията. Ръководил я в продължение на 15 години. Негова била и идеята за съботно-неделните курсове по математика. Разликата между училищното настоятелство тогава и сега обаче била голяма. Обяснява, че за четирите години от дейността на сегашното настоятелството нямало дори отчет.

„Черни каси“. Така наскоро министърът на образованието Красимир Вълчев нарече част от училищните настоятелства. И тъй като дори министърът не може да контролира училищните настоятелства, ще отнеме част от функциите им. От следващата седмица с платените курсове към СМГ ще се разпорежда училището, а не настоятелството.

Междувременно, ръководството на настоятелството на СМГ кара втория си 4-годишен мандат. По думи на останалите членове, на събранията ръководството променяло дневния ред. Така, всеки опит да бъде сменено, удряло на камък. Разказват и за така наречените математически боеве. Провеждат се в края на всяко лято в Созопол. За сметка на родителите.

И докато се опитваме да разберем следи ли въобще някой дейността на настоятелството, търсим самото ръководство, съобщи Nova. Оказаха се неоткриваеми. Председателят Искра Спасова не вдигна телефона си в продължение на дни. Нито пък отговори на съобщенията ни.

Свързахме се единствено с Румяна Караджова и Петя Тодорова. И двете учителки от ръководството категорично отказаха коментар. В неофициален разговор обаче, Петя Тодорова призна, че нарушения може и да са допуснали, защото не познавали закона, но всичко било „в интерес на децата“.

Според Румяна Караджова пък, обяснение дължали само на властите – нито на родителите, нито на медиите.

Източник: nova.bg