Мнения Ученици

Родители: Нужни са нови обучителни програми, които да мотивират учениците

Начинът на преподаване е един от основните проблеми в училищното образование. Наблюдаваме голяма демотивация, а проблемът е в поднасянето на информация.

Съвременните деца притежават нови умения, технологии и имат сериозно любопитство, докато българските училища не успяват да посрещнат тази нужда. Това посочи Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Децата в училище се чувстват като в паралелен свят. Той отнема около 8 часа от деня им и те очакват да свърши, за да се върнат в своя свят“, каза тя.

Много училища извън София вече експериментират с различни варианти на обучителни програми. Децата проявяват интерес, но всичко зависи изцяло от подхода, отбеляза Алексиева.

Тя акцентира върху значението на училищната среда и здравословното хранене.

„Училищната среда и храненето също са част от проблемите. Камерите и липсата на условия за спорт и движение по време на учебния ден не осигуряват човечна училищна среда“.

Според нея връзката учител-родител е важна за успешното развитие на децата.

„Необходимо е обединение между родители и учители, за да се осигурява здравословна храна в училищата, която да отговаря на вкуса на децата. В момента учениците не предпочитат да ядат в училищния стол, а си купуват храна извън училище“.

Важно е да се засили комуникацията между учители и родители, допълни тя.

Източник: bloomberg TV