Мнения

Родители, не записвайте първолаците – вредно е!

Родители, не записвайте първолаците на училище! Това е вредно и опасно за здравето на детето и за вашето. На 23 януари публикувах във Факти.бг статия, в която безпристрастно се опитах да обясня, че промяната в критериите за записване на децата в първи клас крие много опасности. Никой от министерството на образованието, нито от Столична община обърна внимание на задаващата се криза.

Мина се половин година и в София тръгнаха брожения срещу незаписани деца за първи клас в кварталното училище, защото не събрали нужния брой точки. Родители дори изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“. Те алармираха, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая. Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище.

Учители признават, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки. Според новите правила, които общината предлага, най-голяма тежест има постоянният адрес, а доста по-малка – настоящият, както и дали братът или сестрата на детето учат в същото училище.

По този начин напористи родители заобикалят това условие чрез временна регистрация на подходящ адрес, защото няма изискване за уседналост и детето им попада в класацията. Безумното изискване родителят да работи в района на училището също лесно се заобикаля. София може да се окаже първенец по надомно заети родители…

По този начин се къса една добра традиция в кварталното училище да се научат на четмо и писмо всички деца от едно семейство.

Да си кажем истината! Учениците от малките училища и от провинцията не могат да разчитат на равен шанс и качествено образование. При сегашното положение това се оказва трудна или невъзможна мисия за директорите.

Всеизвестен факт е, че ниското заплащане на учителите е в основата на кризата на образованието. Делегираните бюджети само задълбочават проблема. Директорите са принудени да привличат все повече деца, за да могат да задържат ценните си кадри. По-високото финансиране помага и за модернизация на учебната база. В същото време в училищата с по-малко паралелки затъват все повече.

И накрая родителите били виновни, че искали за децата си най-доброто образование. Дали в министерството на образованието не са забравили, че стремежът на българинът да изучи децата си стои в основата на Възраждането ни.

Време е да натиснем управляващите. Имаме правото детето ни да учи първи клас в кварталното училище! Нали в тази община си плащаме данъците… Трябва да пишем до районния кмет и да настояваме той да гарантира това наше право!

Рецептата е проста: добри учители, дейни родители и будни деца правят школото, а не калемът на управляващите.

Източник: fakti.bg/ Венцислав Михайлов