Училища Учители

Родители на ученици от Казанлък се вдигнаха на протест заради директор

Родители на ученици от казанлъшкото Основно училище „Георги Кирков“ настояват за оставка на директора на училището.

Протестите тръгнаха от понижаването в длъжност на един от известните и дългогодишни  преподаватели в града Стефка Чакалова. Оказва се, че няма да води през първи клас тази година, въпреки че изключително много родители са предпочели учебното заведение именно заради нея. Предложена й е работа, като преподавател в занималня, предаде Нова телевизия.

Коментираната причина за напрежението в учебното заведение е, че деца напускат училището, отивайки след 4. клас в други училища. Това води до финансови загуби за учебното заведение и било повод за натиск спрямо учителите. подкрепа за учителката са изразили близо 1000 души в импровизирана подписка.

„Проблемът ескалира след една смяна на учител в последния момент. Ние си бяхме записали децата тук. Преди две седмици поискаме среща с директорката. Тя ни събра и изпъди децата от стаята, в която бяхме ние”, коментира един от протестиращите. Друг пък определи поведението на школската шефка като арогантно. Дъщерята на Стефка Чакалова беше на протеста и подкрепи родителите.

„Никой в това училище не е понижаван. Паралелките са намалени поради намаления план-прием и поради това, че в момента завършват пет деца 4.клас. Автоматично сме принудени да направим избор между учителите, като водещи критерии за избора са образование, професионална квалификация, професионални качества и умения на всеки един от тях”, обясни директорът на училището инж. Любомира Абдишева.

Източник: trafficnews.bg