Училища

Родители на първолаци искат да съдят община Варна

Родители на деца, на които предстои да са в първи клас тази есен заплашват да съдят община Варна, заради липса на класни стаи в квартал „Чайка“ и още няколко места в покрайнините на морската столица, пише „Монитор“.

Това става ясно от откритото писмо на сдружените в инициативен комитет родители на повече от 200 деца, за които 15 септември ще е първия учебен ден.

Майките и бащите смятат, че децата им нямат гарантиран достъп до обучение, въпреки че те самите са дали адекватни по думите им предложения за временни решения на проблема.

„Ако в най-кратки срокове община Варна не осигури нормални условия за обучение на тези първолаци, ние ще предприемем крайни мерки и ще отнесем въпроса в съда. Всякакви действия след края на май от страна на местната власт ще са безсмислени“, коментира една от майките, подписали се в откритото писмо на инициативния родителски комитет.

Надеждите на семействата са около решаването на проблема с липсата на места в Основно училище „Захари Стоянов“, което е в една и съща сграда с Математическата гимназия, пише още всекидневникът.

Искането на родителите е чрез частичен ремонт на сградата да се осигурят още 4 учебни стаи, които да се ползват и в двете смени за осигуряване на целодневно обучение. В момента малките ученици всъщност учат в гаражи и подблокови пространства, докато гимназията ползва 11 класни стаи.