Ученици

Родители на първокласници притеснени и след второто класиране в София

Столичните училища обявиха второ класиране за приема в първи клас. Много родители остават притеснени, че децата им няма да могат да учат в най-близкото учебно заведение до дома.

В 51-о училище списъците с щастливците, приети на второто класиране, вече са разлепени. 14 деца успяват да влязат при второто класиране. Над 50 обаче не са приети. Ето какво означава това за родителите.

Васил живее съвсем близо до 51-о училище, но детето му не е прието на първо класиране. „Това е едно малко дете на 7 години, ако трябва да го размъкваш тук на 3-4 спирки с трамвай, тролей, това дете как ще се чувства”, пита бащата.

Директорът на училището търси възможност да приеме повече първолаци, но няма място за още класни стаи. Опитва да открие подходящи помещения в района, в които да изнесе занималнята и така да се освободи място за още една паралелка.Иначе със сигурност ще има недоволни родители.

От общината обмислят заедно с образователното министерство от догодина да преосмислят критериите за прием. Подозренията са, че родители са злоупотребили с регистрациите по местоживеене: „Да има критерий уседналост, когато един от критериите е постоянният адрес на родителите в София – говори се за една, може да бъде повече от 1 година”, заяви Мария Минчева, от дирекция „Образование” в Столична община.

Може да се преосмисли и тежестта на критерия „Месторабота”, тъй като тази година родители са представяли документи за надомна работа, която е в близост до училището. 

Промените обаче няма да станат факт още от тази учебна година, а от следващата. Така че вероятно ще има и неудовлетворени родители.

Източник: btvnovinite.bg