Ученици

Родители на първокласници излязоха на протест

Родители на първокласници излязоха на протест. Причината – децата им не са записани в първи клас. Проблемът според тях идва от новите критерии за прием, които бяха въведени в началото на годината. По думите им, въпреки че децата отговарят на основните точки за записване, те остават извън класирането.

От тази година основният критерий за прием на първокласници е този по местоживеене, следван от местоработата на родителите. „Няма никакъв контрол върху тези критерии. Някой може да се запише, както е в случая, два месеца преди подаването на документите. Вторият по-голям проблем е, че се оказа, че има около 70 човека, които са подали заявление, че работят в този малък район“, заяви пред камерата на Канал 3 родителят Васил Василев.

Родителите определят случващото се като „абсурд“.  Според протестиращите наредбата трябва да бъде преразгледана и променена, за да не е толкова лесно да се подават такива документи. „Очакваме случаят да се разследва. Явно има опити за измама. Със сигурност има хора, които работят в този район, но чак пък 70 човека“, коментира Васил Василев.

Родителите дори сезираха за проблема и главния прокурор. От ръководството на училището бяха категорични, че злоупотреби с класирането няма.

„Това, което ни е било зададено като критерии, сме го следвали, гледали сме удостоверенията за постоянен адрес, които са издадени от общината и сме сметнали, че след като този документ е издаден от общината, то той е валиден и с вярно съдържание. Гледали сме и служебните бележки за месторабота. В тях фигурира мокрият печат и подписът на работодателя и дотам са нашите компетенции“, каза пред Канал 3 заместник-директорът на училището Деяна Милушева.

Според Мариела Миланова, която е член на комисията за прием в 51 СУ „Елисавета Багряна“, родителите, които протестират, са представили документи само за местоживеене, което се равнява на 43 точки. „По различните критерии те се наслагват и не достигат, защото някои родители са представили, че освен, че живеят тук и работят в района на училището. Така те придобиват 53 точки“.

Родителите очакват прокуратурата да се произнесе по случая, след което ще решат какви да бъдат следващите им действия.  

Източник: kanal3.bg