Ученици

Родители на бунт срещу критериите за прием в първи клас

Родители на бъдещи първокласници готвят протести заради критериите за прием. Според тях новите правила са неприемливи и дискриминационни. Някои от родителите вече са пуснали възражение в Столичната община (СО) относно променените критерии, съобщи Bulgaria ON AIR. Шефката на дирекция „Образование“ към СО Мария Минчева обясни пред „Монитор“, че вече има постъпили предложения за промени в системата за прием в първи клас. Тя добави, че срокът за подаването им е до 5 февруари, след което те ще бъдат разгледани.

Основното ми възражение срещу новите правила е предложеното определяне на нови, за пореден път, прилежащи райони към училищата. Според тях се въвежда допълнителен ограничаващ принцип на кандидатстване – едно дете ще може да ползва предимство при кандидатстване само в едно училище, в чийто прилежащ район попада неговият адрес, кoментира Мария Димитрова, която е майка на бъдещ първокласник. Тя подчерта още, че при тези промени територията на прилежащите райони на отделните училища е много различна. Според Димитрова това води до възможност само за едно училище, където да бъде записано детето.

Други родители пък обявиха новата мярка, която въвежда Столичната община, за дискриминационна. По думите им с нея отпадат много други важни критерии и вече многодетните семейства не са с предимство. „Трима възрастни ще трябва да ходят на три различни места на първия учебен ден и си представете въртележката сутрин и следобед, когато се прибират децата от различните училища“, коментира майка на три деца.

Други родители на няколко деца пък се възмущават от това, че всяка година правилата за прием в първи клас се променят и по този начин няма сигурност за това дали техните деца ще могат да посещават едно и също училище. Майките на бъдещите първокласници се обявиха за преразглеждане на определянето на прилежащите райони, които да включват поне две училища. Според тях прилежащите и административните райони трябва да са едни и същи. Мария Димитрова настоя още Столичната община да изготви съвместно с граждани и родителски организации едни правила за прием в първи клас, които да са достатъчно справедливи, ясни и да работят дългосрочно, за да се спре промяната на критериите всяка година.

Източник: monitor.bg