Училища

Родители на бунт срещу директор, спрял часовете по религия

Близо 100 деца от училището в гоцеделчевското село Рибново днес не седнаха зад чиновете си. Причината е, че родителите им, които не одобряват действията на новоизбрания директор Манчо Джуркин (на снимката), не ги пуснаха в клас.

Техните претенции са свързани с факта, че децата им вече не изучават религия по изричната заповед на директора, както и това, че според тях училищният стол е пред затваряне.

Директорът обаче е категоричен, че училището ще се развива в светска насока и ислям в него няма да се изучава. Джуркин е сигурен, че напрежението идва по линия на местния имам, който на петъчната молитва е призовал родителите да не пускат децата си в училище.

„Няма значение дали нашата религия е мюсюлманска, християнска, будистка, хубаво е религията да е вън от българското училище, от светския характер на образованието“, е мнението му, което той изказва пред камерите на бТВ.

Освен това директорът е убеден, че чрез протестите се прави опит да се неглижират и замаскират сериозните проблеми в школото, „завещани“ му от предишното ръководство.

Колкото до стола, Джуркин също се изказва категорично, че той няма да бъде затварян. Всъщност точно въпросът с изхранването беше официално водещ при първите пререкания между него и родителите от преди няколко дни. Той наистина беше затворен, но заради ремонт на покрива.

„Напротив, столът ще бъде разширен“, обяснява още новият директор.

От Образователния инспекторат обясниха, че за да се учи религия като свободноизбираем предмет, трябва да има определен брой желаещи. Такива заявления обаче в училището не са постъпили.