Ученици

Родители критикуват мерките на МОН срещу неграмотността

Над 10 НПО-та и повече от 500 граждани – родители, учители и други образователни експерти – разкритикуваха мерките на просветното министерство за справяне с неграмотността. В отворено писмо до министър Красимир Вълчев те призовават държавата да осигури условия за повишаване на качеството на образованието – чрез реална автономия на училищата, индивидуализация на обучението и др.

Родителите визират обявените от министър Вълчев „решителни мерки за обхващане на децата в детските градини и училище, задържането им за по-дълго време и предотвратяване на ранното отпадане“, включително и идеята екипи във всяка община да подпомагат записването на детска градина и школо на всички деца от уязвимите групи. Те са на мнение, че въпросните мерки, насочени извън системата, няма как да премахнат неграмотността, която е проблем на слабата работа на образователната система, а не на клиентите й. НПО-тата дават пример с изследванията на PISA, показващи функционална неграмотност сред близо 40% от 15-годишните ни ученици.

„Изводът не е за учениците, а за училищната система – тя не се справя с ограмотяването. Изследването показва, че ходенето на училище не води само по себе си до ограмотяване. Води очевидно до липса на основни умения за пълноценно гражданство на около половината, прекарали в училище по 10 г.“, смятат родителите. Според тях неграмотността е само най-скандалната страна на общото слабо представяне на образователната система, което е следствие от свръхцентрализираната и еднообразна образователна услуга.

Източник: segabg.com