Ученици Училища Учители

Родители и учители в защита на директорката, отказала да приема повече ромчета

Родители и учители от благоевградското Девето основно училище организираха протест в сряда, а само за 2 дни преди това над 600 жители от кварталите „Еленово“ и „Ален мак“ се подписаха в защита на директорката Василка Величкова, която категорично отказа да приема повече ромски деца за новата учебна година.

„Смятам, че не трябва да бъдем единственото училище, което да извършва образователна интеграция на територията на Благоевград, защото няма как всички ромски деца да учат при нас, вече имаме приети 90 деца”, обясни Василка Величкова.

Според родителите и учителите, ромските деца трябва да се разпределят равномерно по всички благоевградски училища, а не всички да се струпват в IX ОУ, което е в съседство с циганската Предел махала. „Така нашите деца ще бъдат „интегрирани“ от ромчетата, които стават болшинство във всеки клас, а не обратно, каза в прав текст възмутен баща. Жителите на ромската махала също нямат нищо против децата им да учат в центъра, а не в близкото училище.

Според изискванията за прием ромчетата от махалата се записват в първи клас, в четирите най-близки  училища. Директорката на Девето ОУ Василка Величкова се проверява от местната образователна инспекция, от комисията по защита от дискриминацията и от икономическа полиция.

Източник: monitor.bg