Мнения

Родители искат регламентиране на домашното образование

Родителски организации настояват държавата да регламентира домашното образование и да не се създават пречки на децата да се явяват на изпити, за да получат дупломи като на тези, които посещават клас.

Исканията са във връзка с намерението да се глобяват тези майки и бащи, които не осигуряват редовно посещение на децата си в училище. Първата глоба е 1000 лв, а при повторно нарушение тя скача на 2500 лв.

Идеята на тази мярка е да дисциплинира многото ромски семейства, които не пращат децата си да се учат.

„Не бива всички да се слагат под общ знаменател“, категоричен е Петър Пеев от „Родителски комитет“.

„Училището не е безопасна среда за децата, а родителите трябва да имат право да им осигурят образование съгласно своите убеждения“, смята Стоян Георгиев от Асоциация „Общество и ценности“, цитиран от „Стандарт“.

Домашното обучение е обучение по образователна програма извън училищната система и е съществувало винаги през вековете. По време на Средновековието образованието в Европа не и било задължително и този период е родил един от най-великите умове на човечеството, образовани вкъщи. Същото важи и за Америка – след заселването на новия континент децата са били образовани вкъщи основно от родителите си или от страна на частни учители. Според някои учени (д-р Реймънд Муур) периодът с незадължително образование бележи най-високо ниво на образованост на населението в САЩ!

Прочети повече

Представителите на организациите коментираха и някои положения в готвещия се Закон за детето. Родителите са категорично против текстовете обясняващи и забраняваще „физическото насилие и психическия тормоз над децата“. Според тях ако една майка не похвали детето си за шестицата, което е донесло, това може да се приеме като психически тормоз. Родителите не смятат, че шамар за детето с възпитателна цел трябвя да бъде подложено на законови санкции.

Политици също са на мнение, че не могат да приемат държавата да има водеща роля в отглеждането и възпитанието на децата. Това е задача на родителите, която държавата трябва да подпомага.

снимка: moetodete.bg