Ученици

Родители искат по-строг контрол върху шофьорите, които возят деца на екскурзии

По-строг контрол върху шофьорите, които возят деца на екскурзии, поискаха родители и училищни директори. Поводът – задържането на водач на автобус, употребил алкохол и наркотици във Варна.

Преди началото на всяка ученическа екскурзия от полицията проверяват шофьора задължително преди потеглянето на автобуса. Проверката се извършва като тест с дрегер за наличие на алкохол и тест за наркотици. В неделя обаче шофьорът е потеглил преди пристигането на патрула и е бил настигнат на изхода на Варна.

Родителите на учениците–екскурзианти обаче не знаят за задължителните тестове. „Нямаше да допуснем децата да се качат в автобуса на непроверен шофьор, щяхме да настояваме и да държим проверката да бъде извършена навреме, а не да се налага полицията да гони избягалия с децата ни автобус”, заяви Мирена Жекова.

Туроператорът, наел шофьора, е лаконичен. Каза, че ще провери случая. Шофьорът излиза от ареста заради липса на основание за задържане, въпреки две присъди и 13 наказателни постановления.

„Шофьорът е имал осъждания през 1999 г. и 2006 г. и към настоящия момент се води реабилитиран, неосъждан”, допълни Вяра Алексиева, говорител на Районната прокуратура. Обвинение ще бъде повдигнато след резултатите от експертизите.

От Автомобилната администрация трябва да направят проверка защо транспортната фирма е допуснала шофьор с алкохол и наркотици да вози деца.

Източник: btvnovinite.bg