Училища

Родители искат оставки заради нередностите в детските градини

Искане за две оставки – на ръководители на дирекция „Образование“ към Столична община, отправи гражданската организация Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Искането касае директора на Дирекция “Образование“ Мария Минчева и главния експерт към дирекцията Ирена Николова. Като причина за искането от гражданската организация сочат нежеланието на дирекцията да контролира приема на деца в детските градини в София. Гражданската инициатива прилага дълъг списък с нарушения в детските заведения в столицата – прием на деца със заболявания, които нямат право на това, тъй като диагнозите им са извън списъка с хронични заболявания, даващи предимство при прием в детска градина. Става въпрос за прием за предстоящата от тази есен година. „Половината от директорите на детските градини са записали неправомерно деца с хронични заболявания. Тези деца са заели местата на други, за които не е имало място, а са с диагнози, които са включени в списъка“, твърдят от комитета.

„Ясно е, че проблемът идва от това, че няма контрол от страна на Дирекция “Образование” – няма смисъл от оправдания, че списъкът (бел. ред. – със заболявания, които дават предимство при прием) е неадекватен, че трябва нов и т.н. Красноречив е примерът, че всички детски ясли, за чийто контрол отговаря Дирекция „Здравеопазване“, които в годините назад също извършваха нарушения, сега са се съобразили с правилата и са записвали децата, съобразно приложение 8 на наредба 8 на Министерството на здравеопазването, което означава, че дори и да не са доволни от списъка се съобразяват с него, а всичко останало, изтъквано от директорите на детски градини, явно са само оправдания след като яслите могат да се справят“, посочват от гражданската организация.

„До броени дни ще обявим дата за протест през септември с настояване при съставяне на новия бюджет за 2019 година да се отделят достатъчно пари за строеж на нова образователна инфраструктура в Столична община, както и с настояване за гореописаните промени в Дирекция „Образование“, предупреждават от гражданската инициатива.

Източник: actualno.com