Училища

Родители излязоха на протест срещу зачестилите прояви на насилие сред децата

Родители излязоха на протест в София срещу зачестилите прояви на насилие в детските ясли, градини и училища. Те имат 11 искания към институциите, като сред най-главните е да има диалог между учителите, възпитателите и родителите – да се включат в свoеобразни мобилни групи, като училища за родители и възпитатели, обясни една от организаторките – Христина Колева. Случаите на насилие вече са доста чести и се стига до фатален край, посочи тя.  

Държим да бъде въведено видеонаблюдение при най-малките – в яслите и детските градини, добави Колева, като посочи, че от 360 училища в столицата едва в 50 – 60 няма такова. Родителите настояват и за модел за адаптация на децата в яслите – да има възможност родител да присъства по време на този процес по 1 – 3 часа, според предварително съставен график, обясни друга от протестиращите – Весела Алексиева.

Организаторите на протеста бяха приети в Столичната община, за да обсъдят промените, които може да бъдат въведени.

По-рано днес, в предаването „Тази сутрин“ по bTV, зам.-кметът на София Дончо Барбалов коментира, че всъщност нямат различия с родителите – „всички искаме децата да се чувстват комфортно, да има добър диалог между учителите, директорите и родителите“. Надявам се днес да започнат разговори между експертите на общината от дирекция „Здравеопазване“, дирекция „Образование“ и протестиращите, за да може по-добре да се формулират исканията им и да търсим начин да ги решаваме, добави той.

Източник: btvnovinite.bg