Ученици Училища

Родители за училищното меню: Всичко друго, но не и полезно

Родителите ще избират с какво да се хранят децата им в училище. Това реши образователното министерство.

Промяната засяга учениците от подготвителните групи до четвърти клас, имащи право на безплатна закуска. Дотук се стига след множество сигнали от родители за нездравословни храни, липса на етикети и съдържание.

„Всичко друго, но не и полезно“. Така Елена определя менюто на децата си в училище.

„Мисля, че картинката сама показва това, което са яли. Това нещо е подобие на пица. В повечето случаи са баници или кифли. Аз съм имала случай с моята малка дъщеря – открих две филии хляб, завити в салфетка“, каза тя.

Затова Елена избира сама да се грижи за храната на децата си. Случаят не е изключение.

„Преобладава тестена закуска под различна форма – децата не получават разнообразие, а получават от понеделник до петък тесто. От 1 януари догодина, обаче, родителите вече ще имат думата в избора – дали това да е основна или подкрепителна закуска, като плод, например. До този момент родителите избираха само дали децата им да получават безплатна закуска и дали да бъдат включени в обедно хранене“, каза Екатерина Йосифова от фондация „За храната”.

„Дадохме възможност училището да може да прави избор като вземе този информиран избор чрез мнението на родителите. 01;50 За конкретно училище изборът ще бъде за всички ученици в училището. Друго училище може да предпочете друг вариант на закуска“, заяви Грета Ганчева от МОН.

Как точно ще става събирането и обобщаването на мненията – изборът е на директора. Родителите са доволни от промените.

„Има много бедни региони, в които това се приема като социална закуска. Там за много от децата това е може би едно от малкото хранения на ден и тогава тази закуска има смисъл за тях. Ако говорим за добрите училища, в София най-вече, където децата нямат нужда от тази социална подкрепа – тогава това може да е една подкрепителна закуска“, каза Йосифова.

Родителите настояват да имат право да решават и какво да се продава в училищните лафки. Проверка на Агенцията по храните в училищата през ноември откри над 400 нарушения в предлаганите стоки – сред тях са близалки, чипсове, енергийни напитки и захаросани ядки.

Източник: nova.bg