Ученици Училища

Родители: Защо най-талантливите са ощетени?

”Чия е вината през последните няколко години стотици от най-изявените и талантливи бургаски деца да бъдат подложени на такива условия – тесни и неремонтирани с години стаи, които дори не отговарят на образователните стандарти; липса на база, където децата да развиват извънкласните си интереси и провеждане на т.нар. “занимални”

Това посочват в писмо до кмета на Бургас и общинския съвет в града родители на деца от Английската гимназия „Гео Милев”. Те настояват да се предприемат мерки за решаване на проблема със сградния фонд. В момента Английската гимназия разделя сградата с Немската и в тях се обучават около 1 000 ученици. Нуждата от разделянето им е повече от належаща.

“Обидно, че повечето от професионалните гимназии в града ни вече са с нов облик и предоставят на учениците дори условия над изискванията. А учениците от Английската и Немската са ощетени”, пишат родителите и настояват за спешни мерки.

Още преди няколко месеца, когато проблемът бе поставен отново на дневен ред, от администрацията администрация предложиха вариант за преместването на Английската в сградата на СУ „Добри Чинтулов”. Учениците от там пък трябваше да се пренесат в СУ „Йордан Йовков” в комплекс „Изгрев”. Идеята срещна отпор от родителите. „Добри Чинтулов” е единственото в региона, едно от малкото в страната, чиито възпитаници профилирано изучават народно пеене, музика и хореография, и има много добра материална база, адаптирана към потребностите на учениците. Освен това голяма част от музикалните инструменти на практика не могат да бъдат изнесени оттам. Родителите на децата в „Йордан Йовков” пък възприеха предложението за преместване като постъпление към закриване на учебното заведение.

Към момента проблема остава висящ.

Източник: dariknews.bg