Училища

Родители: Даваме излишни пари за помагала в училище

Дали всички помагала в училище, за които се дават немалко пари са необходими на децата? Този въпрос задава читател на всекидневника „Труд“.

Новите учебници, заедно с помагалата струват над 100 лв, но не всички могат да си позволят да ги закупят в комплект.

„Родителите с възможности платиха за колективна доставка още на първата родителска среща. Другите като мен си мълчат и никой не задава основателния въпрос „Защо?„, разказва читателят.

Според него от училищата обясняват, че помагалата са задължителни и са списнати по учебна програма от министерството. Истината обаче е, че директорите се допитват до учителите за предпочитан комплект от предпочитано издателство.

Точно това се коментираше преди началото на учебната година. Родители и ученици бяха призовавани да не бързат със закупуване на учебните материали, преди да бъдат насочени от учителите.

Родителят е категоричен, че разлика в помагалата няма – те са все така неразбираеми и трудни за „смилане“.

Книжари пък не крият, че училищата се договарят директно за нужните количества с издателствата и прибират търговската отстъпка от 15-20%.

„Кой взема комисиона по веригата до София – може само да се предполага. Търговците в Русе не могат да дадат същата отстъпка и признават, че безплатен обяд няма. Макар че учебниците до осми клас са безплатни, цената им трябва да се избие. И за по-лесно се товарят родителите чрез куп ненужни, но платени помагала“, коментира още читателят, цитиран от изданието.