Ученици

Родители в паника заради първокласник с туберкулоза в Ботунец

Жители на столичния кв.”Ботунец” поискаха оставката на директора на 162 ОУ, след като едно от децата от I клас заболя от туберкулоза, а се оказа, че родителите на останалите ученици не са били уведомени за опасната болест. Опитите им да се свържат с директора вчера цял ден бяха неуспешни.

Родители разказаха, че случайно разбрали за туберкулозата и в резултат поликлиниката се напълнила с притеснени деца и възрастни. По думите на една от майките 6 учителки от школото прередили децата, за да си направят имунизация. Междувременно запасите от ваксината свършили и се наложило родителите да я купуват.

Д-р Наталия Спиридонова успокои хората, като обясни, че действително има случай на болно дете от училището, но туберкулозата е на вътрешните лимфни възли и бактерията не се отделя в околната среда. Препоръчано е всички, които са били в контакт с детето, да си направят манту. „Отговорността за изпълнението на предписанието е на директора”, подчерта тя.

Той в крайна сметка се появи около 9 ч. и обясни на събралите се хора, че не ги е уведомил за случая на туберкулоза, за да не ги притеснява излишно. Родителите на свой ред заявиха, че ще пуснат децата си на училище, но все пак искат той да се оттегли. Те споделиха и за други проблеми, свързани с уволнението на обичана от децата учителка и забавяния с документите, нужни за получаване на детски надбавки.

Източник: btvnovinite.bg