Училища

Родители възроптаха срещу пренаселените групи в детските градини

Родители се обявиха против претъпканите групи в яслите и детските градини в София. За два дни петицията им в интернет е подписана от над 400 души. Те настояват за спиране на надлимитния прием на деца и създаването на независим орган, който да контролира колко деца се записват.

Препълнените групи в софийските ясли и детски градини се отразяват пагубно върху детската психика. На това мнение е Ивалина Салабашева, която е майка на две деца и автор на петицията. „Оказва се, че в София масово явление е да има деца по списък в групи над 30 броя. Като има градини дори с 41 деца по списък в яслени групи“, разказва тя.

Родителите недоволстват още, че децата изкарват по 8 часа на ден в тесни пространства. „По закон се падат по 4 кв. м. на дете. Ако умножим 30 по 4 се получава 120 кв. м. Никъде няма детска градина с такова пространство. Държавата отново поставя децата на последно място в класацията по важност. А точният брой деца, който трябва да се приема, е ясно разписан в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищно образование“, допълва друга майка – Кремена Филчева.

Салабашева допълва, че нормативът за ясла е от 8 до 18 деца. За детска градина от 12 до 23. Като за детска градина той може бъде завишаван с най-много две деца по усмотрение на директора. Малкото пространство води до нарастване на шума, а той от своя страна до агресия у децата и напрежение сред персонала, предаде БНТ.

Сред подписалите петицията е и Невена Поповска, която е работила една година като помощник – възпитател в яслата на 79-то обединено детско заведение в София. Жената е категорична е, че двама възпитатели не могат да обгрижат всички деца в група. „Децата от това нещо не могат да получат качествено обучение, спокойствие. Защото всяко едно дете иска да го прегърна, особено тези мъничките“, разказва Поповска, пише в. „Сега“.

От общината признават, че проблем има. „От десетилетия в детските заведения винаги се приемат едно или повече деца над определения за оптимален лимит, който обаче същевременно не е съобразен с факта, че ние сме длъжни да приемаме деца със специални образователни потребности, без значение кога се появят“, коментира Тодор Чобанов, който е зам.-кмет по култура и образование. Той припомни, че през последните 10 години са построени над 90 детски градини в София, като в момента се строят още, които трябва да решат проблема с пренаселеността.

Източник: fakti.bg