Ученици

Родители влизат в клас с първолаците

Родители и първолаци влизат заедно в клас. 5 дни преди началото на новата учебна година малки и големи заедно ще опознаят училището и сами ще съставят правилата на класа. Нестандартната идея е на учителката от ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив Йорданка Сиракова. Тя бе споделена с гилдията по време на четвъртата регионална конференция на началните учители от Пловдивска област „Училището – място за деца“, съобщи Марица.бг. Срещата събра през уикенда в Хисаря преподаватели от 42 училища.

Йорданка Сиракова от 25 години е начален учител в ОУ „Яне Сандански“. В последните години се фокусира върху работата с родителите, като провежда индивидуални срещи и ги включва дори в изнесени уроци в музеи.

Идеята на учителката е в първите дни на септември, когато родителите обикновено взимат отпуск, за да подготвят първолаците, в рамките на седмица децата, родителите и класната да се опознаят. 5 дни хлапетата и родителите им ще отиват всеки ден в школото. Първия ден ще разгледат базата. От втория ще започнат заедно да пишат правилата на класа. Учителката ще ги провокира да споделят надежди и опасения с „Кутия на чувствата“. Защото както се чувстваш, така работиш, обяснява тя.

В присъствието на майки и татковци преподавателката ще засече и входящото ниво на всяко дете – чрез игрови занимания по български език, математика и околен свят. Така още преди началото на учебната година ще е наясно какво са научили хлапетата в подготвителната група.

Още в първия ден тя ще прикани всеки родител да си определи ден и час, в който да се срещне с нея. В разговора ще има възможност да сподели спецификата в характера на детето, поведение и емоционалност. Идеята е и двете страни да сме подготвени, а да не започваме учебната година на сляпо, обясни Сиракова.

Източник: standartnews.com