Ученици

Родители алармират: Зарибяват с дрога „ягода“ в училищата

Нова дрога, която прилича на бонбонки с плодов вкус и носи името ягода, се разпространява сред деца в пловдивските училища.

Разтревожени родители споделят в социалните мрежи информация и приканват тя да стигне до повече потребители. „Моля, предайте това съобщение на възможно най-много хора, дори и да нямате деца в училище. Родителите трябва да знаят“, гласи един от постовете.

Зарибяващата дрога е вид метамфетамин, който прилича на ягодови куршуми – сладките, които се изпаряват и пукат в устата. Има аромат на ягода и се доставя на децата в училищата. Наричат „бонбонките“ амфетамини или ягоди. Децата смятат, че е лакомство, но могат да се озоват в болницата в сериозно състояние след употребата им. Дрогата има вкус на шоколад, фъстъчено масло, лепило, череша, грозде и портокал.

„Аз също чух за това, но нямам официална информация от директори или пък от органите на реда“, каза пред „Марица“ Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдив. „Заемам се да предупредим учители и деца, защото превенцията е най-важна.

„Ако трябва, ще напиша официално писмо да се обърне внимание в час на класа“, добави тя. Киркова каза още, че предстои да се сключи споразумение между РУО и Апелативна прокуратура, по силата на което магистрати да влязат в училища и да изнесат беседи.

Източник: standartnews.com