Ученици

Родителите скочиха срещу орязването на лятната ваканция

Родителите на ученици от 1 до 7 клас скочиха с онлайн петиция срещу съкращaването на лятната ваканция на децата. Както teacher.bg вече писа, според проектографика на МОН учебната година за децата в прогимназията се удължава със седем дни – до 22 юни. Толкова е и увеличението за гимназистите от 8 до 11 клас, които според предложението на МОН ще завършват на 6 юли, вместо на 30 юни, както досега.

Протестната петиция на родителите е адресирана до образователния министър Красимир Вълчев, депутатите и др. Според тях учебната година за децата от 1 до 7 клас не трябвало да се удължава, заради дългогодишната успешна традиция за начало и край на учебната година Според тях това изтегляне няма да реши проблема със забравянето на материала, нито социализирането на децата.

„Лятото в България е горещо. Сградите не са климатически пригодени. Учениците от горен курс едва издържат“, гласи още писмото на родителите. Според тях удължаването на учебната година ще формира повече разходи за издръжка на училищата, тъй като персонала следва да работи повече време, ще се увеличат разходите за заплати, битови и други консумативи. Родителите негодуват и срещу това, че промяната щяла до доведе до промяна в планирането на годишните им отпуски, много от които се използвали именно месеците юни и септември, заради по-евтините цени и невъзможност да си позволят почивка в активния сезон.
Също така учителите щели да бъдат ограничени във времето за ползване на полагаемия си годишен отпуск, което неминуемо щяло да доведе до изплащане на обезщетения за неизползван годишен отпуск или до загубата на дни за платен отпуск.

„Оставаме с надежда, че ще вземете предвид мнението ни. В противен случай ще се видим принудени да протестираме и да отстояваме правата и бъдещето на децата си с всички законови средства в една демократична и суверенна държава“, гласи още писмото на родителите.

Източник: monitor.bg