Мнения

Родителите са против задължителната предучилищна подготовка

Неправителствени организации се обявиха срещу задължителната предучилищна подготовка от 5 г. възраст и срещу тежките санкции за родители, които не запишат децата си за нея. 90% от родителите са против тази подготовка, според проучване на НЦИОМ.

 

„Асоциация общество и ценности” и фондация „Бъдеще и надежда” в официално писмо до Народното събрание и Министерството на образованието, младежта и науката се обявяват срещу въвеждането на задължителна предучилищна подготовка от 5 г. възраст, предвидено в новия Закон за училищното образование.

 

Въвеждането на задължителната ранна предучилищна подготовка е предвидено да започне от тази есен в новия Закон за училищното образование, който бе приет на първо четене, но се очаква на второ четене да бъде дадена отсрочка от 1 г. или 2 г. за общините, които нямат готовност. Новият закон също така предвижда санкциониране с глоба 2000 лв. или с обществено полезен труд на родителите, които не пуснат децата си на училище и съответно на ранна предучилищна подготовка.

 

Според родителите промените са „дискриминативни” за тези от тях, които искат да отглеждат децата си вкъщи, преди да тръгнат на училище. Твърдят, че новите текстове в закона противоречат Европейската конвенция за защита правата на човека и на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН.

 

Родителите настояват ранното детско образование от пет години да не бъде задължително, а препоръчително.

 

Предучилищната подготовка, според двете неправителствени организации, трябва да влезе в сила само, когато родителите нямат възможност да гледат децата.

 

В писмото се посочва също така, че твърде ранната възраст, в която децата се отделят от родителите си, може да доведе до негативни последствия за психологическото им развитие.

 

„Асоциация общество и ценности” и фондация „Бъдеще и надежда” изтъкват още, че „столово хранене” се заменя с „хранене” в новия закон, което означава, че вече няма да съществува задължението да се спазва определен режим на хранене и разнообразно меню. На децата ще им бъде предоставяна суха и вредна храна поради финансовата невъзможност на учебните заведения да осигурят котлова храна, твърдят още от неправителствените организации.