Ученици

Родителите няма да носят детайлни справки за ваксини в училище

Нов документ, който затруднява личните лекари в София и може да доведе до хаос при записването в училища и детски градини, ще отпадне.

За това са се разбрали представители на сдружението на общопрактикуващите лекари и здравното министерство, обяви пред БНР председателят на сдружението Любомир Киров.

Става дума за ежегодното изискване при записване на децата в ясли, градини и училища да се предоставя информация за направени ваксини. Това се удостоверяваше от личните лекари само с данни за вид направени ваксини и датата на поставянето. От тази година обаче училищата и градините в столицата – по разпореждане на регионалната здравна инспекция, изискват и данни за серийни номера на поставените ваксини, а от градините и училищата обясняват на родителите, че по-строгият контрол е заради епидемията от морбили.

Това обаче силно затруднява лекарите, тъй като в софтуерните им програми има вписани само дати на имунизации и вид ваксина, но не и серийни номера. Те трябва да присъстват в т.нар. имунизационни журнали, които обаче са само на хартиен носител, а целта на воденето на подобни журнали е бързо проследяване на партиди при нежелани реакции от ваксини. Журналите пък могат да бъдат проверени от здравните власти при съмнения за отчетени, но неизвършени имунизации. “Подобни данни не са нужни на училищата и не им носят никаква информация”, съгласи се пред БНР и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Затова се връща старият ред, по който се подава информация само за направените имунизации, но без серийни номера.

Източник: segabg.com