Ученици Училища

Родителите ли ще плащат за откраднати от ученически шкафчета учебници?

Темата с тежките раници на учениците в България отново излезе на дневен ред, след като стана ясно, че със средства от национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще бъдат закупени шкафчета за ученици за 592 училища. Кандидатствали са 742 училища. Пред БНТ директорът на дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН Пенка Иванова обаче даде противоречив отговор на въпроса кой ще плаща за учебници, които бъдат откраднати от такова шкафче.

Вътрешните правила на всяко училище ще определят какво се прави в такъв случай, заяви Иванова, която обаче добави, че „изгубени учебници и учебни помагала“ по закон се възстановяват от изгубилия ги т.е. от родителите му. Според чиновника няма как МОН да наложи едни и същи правила на всички училища какво да се прави, ако учебници „изчезнат“ от шкафче, намиращо се на територията на училището.

Иванова и председателят на УС на Асоциация „Родители” Цвета Брестничка бяха категорични, че няма да се иска задължително финансова помощ от родители за шкафчетата. Ако искат, могат да дадат пари – ако не дадат, децата им ще имат „по-малко луксозни” учебни шкафчета, гласи уточнението. Пенка Иванова каза и, че всички учебници, които са над 144 страници, ще могат да бъдат разделени на две, за да не са много тежки. Това обаче ще става от догодина. Също догодина ще има отново възможност училищата да кандидатстват по „Осигуряване на съвременна образователна среда“ за закупуване на шкафчета.

Източник: actualno.com