Ученици

Родителите да контролират доставяните безплатни закуски

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Тя се срещна с представители на Асоциация „Родители“, фондация „Движение на българските майки“ и Национален алианс „Усмихни се с мен“.

Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия Закон за предучилищното и училищното образование, посочи министърът. Според нея родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание. Тя предложи да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.

Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата – доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може, обясни Кунева. Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата. 

Източник: МОН