Ученици

Роботи помагат на децата в учебния процес

Два робота, Роби и Роберта, ще бъдат демонстрирани на 17 април 2018, вторник, в Големия салон на БАН. Входът е свободен. Могат и ученици, и родители да заповядат. Това каза акад. Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН в ефира на Bloomberg TV

„Тези два робота са конструирани от водещата в роботиката френска фирма Aldebaran. Заслугата на нашия Институт е в това, че ние направихме такъв софтуер и за двата робота, че да могат те да общуват безпроблемно с децата“.

Той поясни, че е в образованието е много важно децата да имат постоянно внимание към това, което им се казва.

„А нещо, което постоянно се повтаря, става отегчително. За да не се получава това, Роберта има такива алгоритми, с които постоянно държи вниманието на децата. И те с огромно желание я слушат. Научихме я да говори, да изнася мънички лекции, да разказва на децата любопитни неща, да пее песнички – това за децата в предучилищната възраст е събитие и ги впечатлява“.

Според него модерните технологии изискват човек, който до извършва една високоинтелигентна работа и до него робот, който да извършва тежки и по-сложни операции.

Акад. Руменин смята, че качеството, което хората трябва да притежават винаги, е въображението. „Трябва да възпитаваме в децата онова чувство винаги да си остават деца. Дори да станат на 50-60 години, в тях да се запази онова детското, неповторимото, умението да се учудват, да има отклонение встрани от руслото на стандартното“.

Източник: bloomberg tv