Ученици Училища

Роботи влизат в учебните занятия

Учители и преподаватели от Плевен застават зад идеята роботи да влязат в българската образователна система, като така учебните занятия ще бъдат в крак с времето, в което децата живеят.

Това стана ясно в сряда по време на информационна среща, организирана от Сугестопедия Център за работа с деца в Плевен. На нея бе представен първият отбор по Роботика в града.

Малчуганите са на възраст от 7 до 14 години и са ученици от средно училище „Иван Вазов”, начално училище „Христо Ботев”, основно училище „Цветан Спасов” и начално училище „Патриарх Евтимий”.

Целта на проекта е да се демонстрира роботиката като достъпен за децата начин за овладяване на програмирането и съвременните технологии.

Роботите, на които децата се обучават, са от различни видове. Базовият модел може много неща, тъй като машинката се е ползвала за онагледяване на процеса. Апаратите говорят, имат мимики, могат да показват картинки и да издават звуци.

„Това са доста модерни и луксозни роботи, които се използват за програмиране”, обясни преподавателят Теодор Николов.

Самият комплект включва главен мозък, допълнителни части и сензори. Роботите имат функции, свързани с цветове, като могат да засичат и да повдигат предмети.

„Важно е децата в град Плевен да получат достъп до т.нар. интелигентна образователна среда. Именно това е и основната амбиция на нашия център – в град Плевен да бъде създадена такава интелигентна среда, защото ние живеем в епоха, в която човешкото познание непрекъснато се развива и има нужда да се обогатява”, обясни ръководителят на проекта Преслав Гайдарски.

По думите му обаче класните стаи и самите преподаватели у нас изостават от съвремието.

„Нашите деца тези технологии ги познават много отдавна и са постоянно в тях. Затова основната цел на българското образование е да създаде интелигентни учебни среди, в които децата да имат достъп до тези технологии”, посочи още учителят.

Същевременно децата очакват и летен лагер край река Дунав, в който ще се учат на роботика. Там чрез специален 3D принтер ще изработват и самостоятелни модели.

„Лагерът трябва да представя разнообразие от различни и теоретически познания”, заяви учителят.

По думите му фокусът тук е поставен върху приложните науки и математиката. Затова в бъдеще предстои и откриването на специална Робоакадемия.

На 12 април отборът по Роботика ще демонстрира нагледно в Градската градина на Плевен какво правят всички роботи, които децата и техните ръководители изготвят.

„Това помага да се опознае дигиталният свят, в който децата живеят”, смята още Гайдарски.

Източник: novini.bg