Институции

Рискуваме 100 млн. лв. загуби по европрограма „Наука“

Поредно забавяне се задава при конкурсите за изграждане на научни центрове с 350 млн. лв. от ОП „Наука и образование“. Този път обаче то може да се окаже фатално, защото рискът от загуба на евросредства става все по-реален. До момента няма сключени договори с избраните 405 международни експерти, които трябваше да оценяват подадените 44 научни проекта. Това значи, че определените срокове за приключване на оценяването няма да се спазят, т.е. реалното стартиране на процедурите по изграждане на научни центрове ще закъснее и страната ни няма може да отчете изпълнението им през междинния период през 2018 г. Според експерти това може да ни коства загуби от 100 млн. лв.

Зациклянето в момента идва от казуса с оценката на проектите за изграждане на 12 научни центъра, който е доста заплетен. В края на февруари т.г. тогавашният просветен министър Меглена Кунева обяви обществена поръчка за 2 млн. лв. за избор на фирма оценител на 44-те подадени научни проекта. Наследникът й проф. Николай Денков обаче бе принуден да я прекрати, тъй като подадените оферти не съответстваха на обявените изисквания. Той обяви нова процедура за двойно по-малко пари (900 хил. лв.) за директно набиране на международни учени, в резултат на която бяха събрани 405 кандидатури от цял свят.

Междувременно започна да тече първият етап от проверката на научните проекти – за допустимост и административно съответствие. Тя трябваше да приключи най-късно в края май, когато следваше да са сключени и договорите с индивидуалните оценители. По план вторият етап на оценката – за научната стойност на подадените проекти – трябваше да започне в началото на юни, а първите договори със спечелилите кандидати да се сключат около септември.

Това обаче очевидно няма как да стане, тъй като договори с 405-те набрани международни оценители към момента няма, става ясно от отговора на МОН до „Сега“. От министерството поясниха, че в момента определят „за всеки проект подходящия научен профил на международните оценители, които да извършат техническата и финансовата оценка на проектите“. От изявление на просветния министър Красимир Вълчев пък се разбра, че все още не е приключил дори първият етап на оценка на проектите, тъй като на кандидатите е било отпуснато допълнително време, в което да представят някои липсващи документи.

Вълчев призна, че договори с индивидуалните оценители не се сключват, защото се чака решението на Върховния административен съд по казуса със спряната обществена поръчка за избор на фирма оценител. Италианската фирма, кандидатствала по въпросната първа процедура, обжалва прекратената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията и тя отсъди в нейна полза. МОН обжалва решението на КЗК пред ВАС, чието решение се чакаше миналата седмица. Съдът още не се е произнесъл и е поискал допълнителна информация.

Мнението на министъра е, че ако ВАС върне обществената поръчка, няма да могат да се сключват индивидуални договори при вече започнала процедура, затова и изчаква решението на съда. Ако това стане обаче, почти със сигурност ще има обжалване от неспечелилите кандидати, т.е забавянето вече ще стане фатално. Вълчев призна, че всяко допълнително забавяне води до риск за отчитане на междинната цел през 2018 г., но на този етап той не се ангажира с прогноза какъв точно е рискът. Според запознати от МОН умишлено бавят процеса, тъй като за сключването на договорите с оценителите няма законова пречка. „Ако ВАС върне обществената поръчка, а междувременно са сключени договори с оценителите, тя може да бъде прекратена, защото вече няма да има необходимост от нея, каквато хипотеза има в Закона за обществените поръчки“, твърдят експерти.

Източник: segabg.com