Училища

РИО София: Спрете истерията!

Столичният образователен инспекторат размаха пръст на училищата и директорите, които създават излишна истерия около записването на първокласници за новата учебна година. Както вече стана ясно, в някои столични школа подаването на документи започна още в първите часове на новата година.

Шефовете на училищата са били привикани преди дни на инструктаж заради истерията, информира „Труд“.

По правило кампанията по прием е през април – юни. Никой не е отменял законовото разпореждане да няма изпити за бъдещите ученици. Те са забранени, напомнят експерти на образователното министерство.

Критериите за прием в първи клас се подбират отделно от всяко училище. По традиция те са първи факто е адресът. Училището има право да въведе допълнителни изисквания, но не тестове или изпити, подчертаха от министерството.

За да се прекрати истерията по подаването на документи в училищата, на интернет страницата на инспектората са публикувани сроковете и изискванията за прием. Директорите нямат право да приемат повече от 24 ученици в паралелка.

Сроковете са:

– До 16 април педагогическия съвет определя правилата по прием.
– До 30 май  училищата да приемат молби за записване на първокласници.
– На 3 юни в 17 часа се обявят класираните деца.
– Записването става само на 4 и 5 юни с оригинални документи.

До 4 юни училищата не трябва да приемат удостоверения за завършена подготвителна група, е разпоредила шефката на инспектората Ваня Кастрева. Свободните след първото класиране места да се обявят на 6 юни.

Подадените до момента молби не се отменят. Кастрева е изискала от директорите да поставят на видно място точната информация за прием и да я разпространят из сайтовете си.

Още по темата