Ученици

Решено – ваканции през есента и зимата

Нова ваканция ще има в дните около Деня на народните будители, реши правителството с промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. Самият 1 ноември и сега беше почивен, но сега към него се добавят и още няколко.

Както е известно въпросът с ваканциите бе доста коментиран през последната учебна година. Желанието на учениците за повече почивни дни ги изкара на протести.

Чрез промените се създават условия за кратък отдих на всички ученици в най-продължителния период от учебното време през първия учебен срок.

Освен това междусрочната ваканция ще бъде заменена със зимна. Това създава възможност за по-голяма мобилност при определянето й в зависимост от календара в конкретната година, както и до спестяване на финансов ресурс за отопление на сградите на училищата.

Промените са резултат от широка обществена дискусия и са обсъдени на среща със заинтересованите страни – учители, директори на училища, представители на регионалните инспекторати по образованието, родители, ученици, допълват от правителствената информационна служба.