Ученици Училища

Рециклирана класна стая ще посрещне учениците в брезнишко село

Рециклирана класна стая ще посрещне на 15 септември първокласниците на ОУ „Христо Смирненски“ в брезнишкото село Ноевци.

Те ще учат на чиновете на техните баби, дядовци, а може би и прабаби, съобщи директорът на учебното заведение Ивелина Ангелова пред БТА.

Възпитаниците на школото, заедно с целия персонал, дали нов живот на захвърлен и ненужен училищен инвентар. Преобразявайки го в красива мебел, те превърнали класната стая на слятата паралелка от първи и втори клас в привлекателен оазис.

Ентусиастите дружно „изтупали прахта“ на забравени на последния етаж на училището стари чинове и дървени шкафове, купили палета и пребоядисали всичко в искрящи цветове. Децата направили саксии от стари грамофонни плочи, моливници от консерви и от ролки от тоалетна хартия, лястовици от излишни списания и др., които подредили в класната стая. Фототапет на дърво и тапети със зеленина завършили илюзията, че се намираш в горско убежище, а не в стандартно училище. С пана и други художествени произведения, изработени от рециклирани материали, децата украсили и училищния коридор.

„Искахме да направим стая, в която учениците да се чувстват по-близо до природата, да са съпричастни с опазването й, да видят и начина, по който отпадъкът може да се възстанови, вместо да се изхвърли“, коментира Ангелова.

Проектът бил заложен за начален етап на образование с презумпцията, че трябва да се започне с най-малките, които нямат изградени навици. Виждайки примера, те го следват и израстват достойни граждани и еколози, каза още Ангелова.

По думите й инициативата целяла децата да почувстват класната стая като част от екосистема. Вземайки дейно участие в случващото се, учениците го приемат твърде лично и го съпреживяват, сподели директорката.

Проектът е финансиран от миннодобивно предприятие, поощряващо социални инициативи в община Брезник. С предоставените 1500 лв. училищният колектив не само обновил класната стая, а закупил лаптоп и мултимедия. Идеята е децата да имат достъп и в онлайн пространството за всичко, свързано с опазването на природата, допълни Ангелова.

Починът за рециклиране стартирал с провеждащата се в цялата страна инициатива „Капачки за бъдеще“. Децата били силно ентусиазирани от начинанието и с огромно желание ежедневно носели все повече и повече капачки. След това започнали да събират хартия и преди ваканцията количеството достигнало 30 кг. Акцията продължава и през лятото, като в първия учебен ден децата трябва да донесат събраната хартия и капачки.

„Така се чувстват съпричастни. Както ние на 15 септември носехме шипки и хартия – прояви, които в момента не са част от училищната общност, но са нещо хубаво. Те учат децата на постоянство, да бъдат полезни“, припомни Ангелова.

В началото на учебната година ще бъде поставен контейнер с няколко отделения, в който децата разделно ще хвърлят отпадъци от стъкло, метал и пластмаса. Те ще наблюдават процеса на разграждане, каза началният учител Зорница Стойнева, която ръководи кръжок по рециклиране и е инициатор на преустройството.

В саксиите от стари грамофонни плочи учениците ще виждат израстването на бобово стъбло, заложено по програма по предмета „Човек и природа“.

„По този начин децата гледат не нарисуваното, или снимано в учебника като суха материя, която трябва да наизустят. Те сами се убеждават, че направеното от тях отговаря на написаното в учебника“, твърдят педагозите.

В рециклираната класна стая от есента ще има и кът за животни – може би аквариум с риби, или други любимци, за които децата ще се грижат. „Искаме да ги провокираме – да помагат, да се чувстват отговорни и удовлетворени от това, което са видели и направили“, посочи Ангелова.

Училищното ръководство възнамерява да изнесе част от учебния процес извън стаята, като децата чистят общите площи, улицата, близката гора. Учениците и сега почистват двора, носят от къщи цветя, залесяват и поливат лехите. Училището и дворът са чисти и това е благодарение на децата, уверява директорът. Предстои да бъдат направени още две рециклирани класни стаи, в които ще учат по-големите. На учениците през септември ще гостуват и специалисти от спонсорираща фирма, които ще ги запознаят с ресурсите и начините на тяхното използване.

В ОУ „Христо Смирненски“ в село Ноевци учат 45 деца. Шестнадесет от тях ще бъдат в първата рециклирана класна стая.

Източник: dnes.bg