Мнения

Реформатори се обявиха за „мек образователен ценз“

Реформаторският блок /РБ/ е за въвеждането на машинното гласуване и като инструмент за мек образователен ценз – щом неграмотният не изпълняват задължението си по Конституцията да се образова, сам се лишава от правата си. Да, нека да отиде до машината за гласуване, но ще може ли да гласува с нея, ако не умее да чете? Балансът между права и задължения е нарушен, защото напоследък у нас се залита в либералничене.

РБ втвърдява политиката си в обратната посока – модерен консерватизъм, патриотична визия и спазване на правилата и задълженията. Това каза доскорошният народен представител от РБ Димитър Делчев пред медии в Благоевград.

Делчев добави, че машинното гласуване не затруднява грамотните хора, по-сигурно е, спира всякакви манипулации с бюлетини и протоколи и намалява рязко влиянието на купените гласове върху резултатите. Ние, от РБ, направихме демонстрация на улицата с машина за гласуване и нямаше нито един човек, който да не може да се справи с гласуването. Но който не може да чете, ще бъде затруднен – все пак държавата плаща образованието на всеки българин поне до 16 годишната му възраст, каза Делчев. 

Източник: actualno.com