Училища

Референдум и в училище…!

В столичното 125 училище се проведе първия ученически референдум, и то доста успешно, с висока избирателна активност и без нарушения – както подобава на демократичния процес.

С големи опашки, но без напрежение пред четирите избирателни секции, учениците гласуваха на първия училищен референдум, разказва Bulgaria ON AIR.

Децата бяха питани, дали желаят система за контрол на достъпа в сградата, химн на училището и ежегодно провеждане на референдум.

„Добра е идеята да има такава чип система. Химнът също не е зле и референдум е хубаво да има всяка година, за да прецени всеки ученик, какво е добре“, коментира Александра Тодорова от 7б клас.

„Интересно е. За първи път се прави в нашето училище. Мисля, че е добра идея, защото така се реализират нови проекти и дава възможност на по-малките деца да се развиват“, добави Вероника Кръстева, 7в клас.

Идеята се родила между учениците, спонтанно след Националния референдум от 6 ноември.

„Те са изключително ентусиазирани особено в първите часове на референдума, имаше опашки, те стояха и чинно чакаха да изразят своя глас. За тях е изключително интересно, освен това и полезно, по този начин – те виждат как могат да изпълнят гражданския си дълг“, заяви заместник-директорката, Венелина Николова.

Референдумът във 125 училище по нищо не се различаваше от истински. Четири изборни секции с по две тъмни стайчки, включително и изборни книжа, който ще бъдат обработени от Централната изборна училищна комисия.

Според екзитпола, избирателната активност е била над 80%, а по трите въпроса мнозинството от ученици е гласувало с „Да“. Резултатите ще станат ясни в петък и ще бъдат официално обявени следващата седмица, след пълна обработка на училищните изборни протоколи.

Източник: dnes.bg