Училища

Ремонт за милиони забави старта на учебната година във варненско школо

На 17 октомври, с месец закъснение, официално бе открита учебната година в НУИ „Добри Христов“ в град Варна.

Първият учебен ден бе отлаган няколко пъти, причината – удължаване на срока на ремонтните дейности на училището, които стартираха в началото на годината. На пресконференция арх. Иван Мечкунов, който е ръководител на проекта и главен експерт в Министерството на културата съобщи, че извършените строително-монтажни работи (СМР) и новото оборудване на училището са за над 3.6 млн. лева. Същинските дейности стартираха със забавяне на 20 февруари 2018 година като причината за това е била трудността при намиране на фирма, която да се ангажира с авторския надзор. 10 от 12 проектанти от оригиналния екип са се отказали и е трябвало да бъдат намерени заместници и да се сключи договор с всеки един от тях.

Арх. Иван Мечкунов обясни, че проектът за ремонта е изработен преди 4 години от фирма „Технопол“, която обаче не пожелала да се ангажира с надзора. Причините за това не са ясни на изпълнителя на ремонтните дейности, който е „Пътсрой“. От Министерството на културата обясниха, че през септември се наложило поетапно спиране на строителните дейности. Това не било известно и на тях. Цялото забавяне ставало от седмица за седмица. Твърдят, че не са знаели предварително колко точно ще отнеме отлагането на края на СМР. Майки на деца от музикалното училище коментираха за Actualno.com, че няколко пъти са ги информирали, че първият учебен ден се отлага, но без да им се даде обяснение защо се налага това.

„Трябваше постоянно да звъним телефони и да питаме кога ще стартира учебната година. Казваха ни някаква дата, а след няколко дни отново разбирахме, дори понякога от медии, че датата се отлага заради забавяне на ремонтните дейности. Разбира се, че бяхме притеснени, защото децата ни започват с един месец закъснение, но ни увериха, че всичко ще бъде наваксано. Училището изглежда наистина добре и имаше нужда от този ремонт.“ Директорът на училището коментира забавянето на ремонта и съответно на учебната година така:

„Това, което ни беше казано, а ние предадохме на родителите е, че учебната година ще закъснее със седмица или две. Никой не е очаквал, че закъснението ще бъде толкова голямо. Не смятам, че е редно да се случва, но така стана и аз се извинявам за това. Не мога да коментирам защо толкова голямо беше забавянето, но важното е, че ремонтът най-после завърши. Ще направим всичко възможно учебната година да завърши в нужните срокове. Занапред учениците ще учат в съвсем нови условия. Сградата е обновена, а направената инвестиция е огромна. Получихме безвъзмездно 9 нови пиана и 4 рояла. Има осигурена звукозаписна система и видеонаблюдение. Благодаря на родителите, които проявиха разбиране. Забавянето на учебната година няма да засегне ваканциите.“

Източник: actualno.com