Училища

Ремонти текат в училищата преди началото на учебната година

Тази година отново в някои училища в страната текат основни ремонти дейности или освежителни козметични подобрения. Най-много са училищата в София – град. 7-мо училище „Кузман Шапкарев“ в Благоевград също ще бъде с нов облик през предстоящата учебна година. От 15-и септември учениците в него ще бъдат 904, като шест нови паралелки ще се разкрият за първокласници.

По информация на Регионалните управления на образованието към 10-ти август тази година ремонтни дейности има в 25 училища в Благоевградска област. В Област Русе те са 12. Във Варненска и Пловдивска област съответна 26 и 27 училища. Най-много ремонти има в София град – 74. В 66 от тях се извършват козметични ремонти, а в останалите 8 се изпълняват дейности по укрепване на училищната сграда, саниране, ремонт на покриви, подмяна на парно.

В 5-то Основно училище „Иван Вазов“ в столицата тече саниране и ремонт на физкултурния салон. Друг сериозен ремонт е този в 32 Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски, където има ремонт на покрива.

Основен ремонт на сградата на стола се извършва в 36-то Средно училище „Максим Горки“. Освежителен ремонт има и в Благоевградското средно училище „Кузман Шапкарев“. Там ръководството е отделило 25 хиляди лева за за освежаване на коридорите на двата първи етажа и ще бъде премахната дървената ламперия. Повече за ремонтните дейности, вижте.

Ирена Стамболиева, зам.-директор на СУ „Кузман Шапкарев“: „Дървената ламперия не отговаря на изискванията за пожарна безопасност и затова трябваше да бъде подменена. /пресечка/ 1.37 1 първи и ~втори етаж са за начален тепа дечицата, ще ги направим, по-весели по-атрактивни, за да се чувстват по-добре“. От ръководството на училището заявиха, че за да спестят средства голяма част от строителните дейностите се извършват от служители в учeбното заведение. Предстои да бъде подменено и осветлението на първите два етажа. За повече средства училището кандидатства и по европроекти.

„Обикновено разчитаме проектите, защото от там е основно финансирането за по-големите пера. Другото, което така направихме по трансграничен проект е новият център, който направихме за занимания по интереси 5 зали и закрита площадка, която е в двора на училището“, добави още Стамболиева пред БНТ.
Kоридорите на третия и четвъртия eтаж ще се освежат през следващото лято.

Очаква се ремонтните дейности във всички училища в страната да приключат до началото на новата учебна година.

Източник: news.bnt.bg