Училища

Ремонти намалиха местата в пловдивските студентски общежития

Със 184 по-малко ще са местата за студенти в общежитията в Пловдив, показа проверка на „Труд“. Причината са започналите ремонти.

Майстори са „окупирали“ двата блока на Медицинския университет на ул. „Царевец“ №1. Там в момента се подменя вътрешната изолация и обновените стаи и ще бъдат предоставени на нуждаещите се студенти едва за втория семестър през 2013 г.

Боядисване, подмяна на фаянс, легла и матраци се извършват в момента и в петте корпуса на общежитията на бул. „Марица-юг“, но ремонтът там ще приключи още в началото на септември, увери проф. Кольо Динков, ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ).

Общият брой на леглата в студентските общежития на шестте ВУЗ-а в Пловдив е 4137. Университетите ще приемат документи за настаняване до 3 септември. Тогава ще е готово първо класиране, а следващото ще е на 18 октомври.

До второ може и да не се стигне, тъй като местата са малко, а желаещите са между 15 и 18 000.

Новото от академичната 2012/2013 г. е, че право на легло в общежитията на първо класиране имат само студенти редовно обучение и държавна поръчка. Месечните такси са от 35 до 55 лв., като в тази сума влизат токът и водата, а през зимата не се плаща допълнително за отопление.

Екстри са предвидени за отличниците, разкрива изданието. Те ще имат стаи с ново обзавеждане и безплатен интернет.