Училища

Ремонтират учебни заведения преди новата учебна година

Над 600 държавни и общински детски градини в страната се ремонтират преди старта на новата учебна година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, позовавайки се на данни от регионалните управления на образованието.

В страната има около 2500 училища и 2002 детски градини по данни на НСИ, пише вестник „Монитор“. По груба сметка това означава, че ремонт се извършва в близо всяко осмо звено на системата на предучилищното и училищното образование.

По справка от столичното регионално управление ремонти се извършват в 25 общински училища. Сред основните дейности са подобрения на физкултурните салони, класните стаи, тоалетни и др.

От МОН уточниха, че е възможно в справката да има пропуснати школа или градини в ремонт, тъй като по-голямата част от тях са общински и информацията се поддържа от съответните общини.

Основно се извършват аварийни и неотложни ремонтните дейности в държавните училища. Причината е в ограничените ресурси на МОН, обясниха от ведомството.

От началото на 2016 г. са постъпили заявки за ремонти от 138 държавни училища, финансирани от просветното министерство на стойност над 22 млн. лв. Поради липса на средства обаче МОН финансира само частично, поетапно и приоритетно.

Източник: dnes.bg