Институции

Ректорът на СУ: У нас всеки може да преподава всичко

Акредитацията на висшите училища вече ще отнема по-малко време. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, предлагани от Министерството на образованието. Освен това рейтинговата и комплексната оценка на вузовете ще имат по-голяма тежест при финансирането им. Перспективите пред висшето образование бяха обсъдени на дискусия в Народното събрание с участието на ректори и министъра на образованието.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, коментира пред БНР нуждата от законови промени. „Съветът на ректорите смята, че е необходим нов Закон за висшето образование. Дакото стане това, трябва да внесем най-нужните промени. Истинският въпрос около висшите училища е защо позволихме всички да могат да преподават всичко. Именно това девалвира дипломите, не броят на университетите“, каза проф. Герджиков.

Той смята, че „няма драма в това българските деца да учат и в чужбина. Проблемът е, че много от тях не се връщат. За мен е важно да създадем условия да се връщат у нас и броят на завръщащите се да настига броя на заминаващите.“

Има разминаване между това, което пожелават студентите в началото и това, което записват в края и затова не може да се каже в момента коя е най-предпочитаната специалност тази година, обясни проф. Герджиков.  След няколко дни ще бъдат ясни резултатите на първо класиране, каза още той.

Източник: bnr.bg